5 Χρόνια Θέατρο Ταρώ

Οκτώβριος 2023. Το Θέατρο Ταρώ συμπληρώνει ήδη πέντε χρόνια, αν θεωρηθεί ως αρχή του το πρώτο θεατρικό εργαστήρι στην Πρέβεζα (Ιούνιος 2018) με τη συμμετοχή ηθοποιών από διαφορετικές ομάδες της πόλης.

Έκτοτε, ακολούθησαν άλλα δύο εργαστήρια στη Λευκάδα, δημιουργήθηκε η πρώτη μορφή του site για να παρουσιάζονται οι όποιες δημιουργικές ιδέες σχετικές με το Ταρώ, συνεχίστηκε η εξαιρετική συνεργασία με την καλλιτέχνη και χορογράφο Ίρις Φουστέρη, ενώ έγινε πιο ξεκάθαρη πλέον η επίδραση του Ταρώ ή η σύνδεσή του, καλύτερα, με τη μουσική παραγωγή και την ηλεκτρονική σύνθεση.

Ποια είναι όμως η συγκεκριμένη εκδοχή του Θεάτρου Ταρώ; Πως εκπροσωπείται το θέατρο όταν δεν υφίσταται παράσταση, όταν δεν υπάρχουν ηθοποιοί, σκηνοθέτης ή άλλοι συντελεστές; Είναι ένα Θέατρο της Φαντασίας. Αλλά ας γίνω όσο πιο σαφής μπορώ. Η αφηγηματική φύση του θεάτρου «εκπληρώνεται» από τον ήχο ενώ η οπτική, συμβολική, αρχετυπική γλώσσα του Ταρώ συμβάλει στη νοηματική αναζήτηση, στη διαμόρφωση της δομής του τελικού καλλιτεχνικού έργου. Οι συνοδευτικές εικόνες (artwork), τα ηχοτοπία, τα κείμενα μπορούν να βοηθήσουν στο να φανταστεί κανείς, η/ο αναγνώστρια/ης, η/ο ακροάτρια/ής ένα διαφορετικό σύμπαν ή εικόνες από μια παράσταση, που θα αναδυθεί από το δικό της/του υποσυνείδητο.

Τέλος, η εμπειρία της πανδημίας υπήρξε καθοριστική στην επιλογή των έργων «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ και «Οιδίποδας (ή Οιδίπους Τύραννος)» του Σοφοκλή.

Πέντε χρόνια μετά, όλες οι παραπάνω εμπειρίες, ιδέες και ανακαλύψεις διαμορφώσανε την υπό συνεχή εξέλιξη τεχνική του Θεάτρου Ταρώ, όπως φέρει την προσωπική μου σφραγίδα και αποτυπώνονται στο βιβλίο με τίτλο «Ο Βασιλιάς είναι τυφλός».

Φυσικά, η τελική μορφή του βιβλίου έχει το σαφές αποτύπωμα όλων των συνεργατών:

• Διόρθωση κειμένου: Μαριβάσια Κολλιοπούλου
• Υπεύθυνος σελιδοποίησης & Δημιουργία Εξωφύλλου: Mr. Moschos @ WINK DESIGN
• Καλλιτεχνική συνεργασία (artwork): Κώστας Κοσνετζώφ
• Τον Πρόλογο επιμελήθηκαν οι ιδρυτές της θεατρικής ομάδας, Fly Theater, Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer.1

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ποιήτρια Άννα Αφεντουλίδου, της οποίας οι συμβουλές στην αρχή της δημιουργίας του βιβλίου ξεκαθάρισαν αρκετές από τις απορίες που είχα.

Σημείωση: Η πρώτη μορφή του site (επιμέλεια του φίλου Θοδωρή Πάσχου) είχε «πέσει» λόγω τεχνικών θεμάτων τον Απρίλιο του 23. Η νέα μορφή σηματοδοτεί πλέον τη νέα φάση του Θεάτρου Ταρώ και την έκδοση του βιβλίου.